Hoe het voorlopig afloopt is koffie dik kijken. Uitgaande van de druk waaronder een ieder staat min de diepe wens dit kabinet er met man en macht te laten komen zou het er kunnen komen. Maar de vragen wiens machtswens is het grootst of wie levert er het meest voor in, zal nog wel even onbeantwoord worden. De laatste peilingen waren PVV +8 = 35, CDA -6 = 16, VVD +/-0 =32. In totaal meer dan NU.
Alleen de machtsverhouding zo anders dat VVD dit absoluut niet wil, het CDA is volkomen weg om nogmaar wat dan ook te willen.

Het is nu 30 september. DEN HAAG - Het motto van het aanstaande kabinet wordt 'Vrijheid en verantwoordelijkheid.'
Maar?

Vrijheid komt voor in de namen van de VVD en de PVV. Verantwoordelijkheid wordt gezien als een typische CDA-term.
Hier zit hem dan ook de gespletenheid van deze groep.

Ze zijn vergeten eerder ingeslagen wegen een andere vrijheid en verantwoordelijkheid eisen dan eerder gedacht.

Het CDA heeft daar het meeste last van, eenmaal deze weg van vermenging met PVV ingeslagen is er geen weg meer terug behalve daar te verliezen. de PVV wint altijd want zij geven het CDA dat al gedecimeerd was de schuld en zullen daarbij floreren. De machtszucht van vriend Verhagen en het gedwing van hem moet wel slagen. Tot nu toe maakt zijn zogenaamd blije gezicht alleen mensen bang. Ze zitten of komen in een keurslijf als dit zo doorgaat. Klink had het bij het rechte eind als je halverwege ziet dat het een uitzichtloze weg is, hoef je niet langer te wachten, te hopen dat het goed komt.
De bedoelingen van Klink en Verhagen zijn niet dezelfde. Klink ziet dat het geen CDAweg is. Verhagen, machts belust en alles moet daar op welke manier dan ook voor wijken.
De marionetten huppelen mee en hebben geen andere keus. Dwingelandij, intimideren Verhagen in zijn eentje schuwt geen enkel middel.
We wachten maar af hoe het zaterdag afloopt. Ik denk hoe dan niet goed, stel Verhagen krijgt zijn zin, hij moet dan de helft van zijn fractie vervangen zij zijn geen enkele dag betrouwbaar, de bedrieger bedrogen.

30 September: Formatieoverleg geschorst voor intern beraad.

De formatiegesprekken tussen VVD, PVV en CDA zijn donderdag na ruim tweeënhalf uur onderbroken voor overleg in de eigen fractie. VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractieleider Maxime Verhagen verlieten het gebouw van de Eerste Kamer rond het middaguur.
Dinsdag bereikten de drie partijen een conceptakkoord, dat woensdag in eigen kring is besproken. VVD en PVV stemden ermee in maar het CDA zit nog niet op lijn.

Het kinderlijk gekrijs van Wilders over de Partij van de Arbeid is flink over de top.
Waarschijnlijk zijn enige echte doel. De anderen afzijken. De rest van wat hij binnen haalt is een soort bijkomende schade aan de maatschappij in het algemeen waar hij ook niets aan kan doen.

De blijheid van Rutte zat kennelijk aan de binnenkant zijn gezicht was een en al angst. Wat heb ik nou toch aangehaald.Deze site heet: de huidige politiek is achterhaald, of dit nou de oplossing is? Het gaat anders dat wel. Nieuwe vrijheid geeft meestal anarchie. De vrijheid moet eerst over de grenzen heen om nieuwe grenzen te vinden. In een aantal landen o.a. Venuzuela is Chavez ook uit de bocht gevlogen en na een aantal jaren weer tot de orde geroepen. Verhagen denkt ook zo. GRAAIEN IN DE MACHT. Ook in Joegoslavië was de vrijheid in eerste instantie anarchie, in Rusland met de nieuwe rijkdom evenzo. Misschien is Irak op een bepaalde manier ook wel zo te beschouwen al moet daar de normaalheid van ver komen. Hopelijk gebeurt dit voor iedereen is uitgemoord.

De bezuiniging op het ambtenarenapparaat is wens evenals de miljard extra terug van de EU. Boterzacht is hier dus op z'n plaats.
Verder is het een prachtig mediacircus. Nederland wordt stap voor stap gevoerd met zoals CDA's dat gevoerd willen hebben. Stukje voor stukje tendensieuze berichtgeving, zoals Verhagen zich dit had voor gesteld: provincie draait bij bijvoorbeeld. Iedere provincie wil niet achter blijven en draaien dus bij omdat ze niet de enige willen zijn. Kopejan stemt voor bij grote meerderheid bij congres. Zegt beide niets. Echt iets voor twijfelaars. Verburg doet een loos verhaal over de rijen sluiten zonder argumenten, de woorden vloeien er maar uti zonder iets te zeggen. De vraag is dus echt hoeveel van wat er morgen in Arnhem komt.
Een ding is zeker wat mij betreft als het doorgaat is het CDA bij de volgende verkiezingen zo groot als de SGP.

Hoe zo'n veranderingsproces afloopt weet niemand. Links zal een mode zien te vinden mensen weer aan te spreken. PvdA stond voor arbeiders deze bestaan in die zin niet meet. Zij proberen de middenjonge intelectuelen te bedienen, de interesse bij deze groep en misschien bestaat deze groep wel niet voldoende om mee te tellen. Groenlinks blijft te wijfelachtig: willen we principieel blijven of eventueel mee regeren. Zij maken echter geen keus. SP is onder de vorige leiding het contact kwijtgeraakt met de achterban en eigenlijk bestaat de ook niet meer echt. Uitsterven is voor veel politieke partijen hun meest beoefende bezigeheid. Het zicht op de realiteit cq de maatschappij is vervormd en bestaat echt niet meer zoals zij hem zien.
Buitenlanders wel/niet. Welke wel welke niet. Verouderen? Inkomsten genereren door het kabinet bestond onder Balkenende alleen uit meer omzet laten genereren. Dit is niet vol te houden door degene die nu werken. Jonge gezinnen werken te hard en houden dit niet vol.

Alleen principes zijn geen principes bij het CDA. Als je uit principe weet dat je je vrouw niet wilt uitlenen aan een ander, is dat een besluit dat je kent en daar wil je niet op terugkomen of op afwachten. De roep steeds om de principiele keuze wel niet met de PVV te regeren neem je nu en vandaag, daar hoef je geen jaar over te doen om te kijken of dit wel of niet goed zal gaan. Dit is wat een aantal CDA's wil met de principiele keuze van een aantal van hun.
Dit kan niet.